De laatste bakker van Oosternieland

Alle kinderen van Oosternieland wisten het: op vrijdagmiddag moest je bij bakker Willemsen zijn. Daar, in de bakkerij op nummer 38 waar het zo lekker rook, kregen ze een stuk ‘kantkouke’. Voor niks! Vergees!

Maar de kantkoek is op, de bakker overleden en zijn bakkerij tegen de vlakte, sinds die in 2015 werd opgekocht door de NAM.

Over het huis van Piet Willemsen, de laatste bakker van Oosternieland.

Tekst:
Inki de Jonge

fotografie:
Erik Visser

https://www.youtube.com/watch?v=cfp0TPoBJ1E
Het was
een overzichtelijk leven-
maar verre
van rustig.

Bedrijvigheid in Oosternieland

Demografie Oosternieland

Cakerecept van bakker Willemsen

Men neme:

Suiker, bloem, en boter. Alles op kamertemperatuur. Neem van alles de gelijke hoeveelheid: 250 gram. Voeg vijf eieren toe. Klop suiker en boter zo lang mogelijk, tot de massa bijna melkachtig is. Zoals de bakker zelf zei: ‘Jaag de lucht erin.’ Bak een uur op 160 graden, prik erin met een satéstokje, als dat er schoon uit komt is de cake klaar. Zo niet, bak dan nog 10 minuten.

Van hard werken
gaat niemand
dood
Geertje en
Harm Helwerda,
reactie
op de sloop
https://www.youtube.com/watch?v=vrYewhIx4ak