De
Verhalen

Een bureaucratie die mensen sloopt
(in plaats van huizen)

Die onverstoorbare hardheid van Henk van Driel. Hard voor zichzelf, hard voor de NAM, hard voor burgemeester Rodenboog. Die hardheid valt niet direct op, omdat hij zonder uitroeptekens en zonder nadruk praat. En hij raakt niet van zijn à propos.

Lees het verhaal

Wilkemaheerd: De oude dame waar iedereen zo gek van was

Juist de wierde, die eeuwenlang voor extra veiligheid zorgde, werd de Wilkemaheerd fataal. Aardbevingen vervormen de wierde en daardoor werd de boerderij als het ware uit elkaar getrokken.

Lees het verhaal

Een droom, een belofte en een slagveld in Foxhol

Het oude dorpshuis herinnerde als een van de weinige gebouwen in Foxhol nog aan vervlogen tijden. Dorpsbewoner Jurren Paap zag een mooie toekomst voor het karakteristieke pand. Toen kwamen de aardbevingen.

Lees het verhaal

De teloorgang van molen Zeldenrust

Arnold Bosch pakt de zaag. Het is genoeg geweest. Hij heeft gepraat, gewaarschuwd, gedreigd. En er gebeurt niets. “Ik ga zelf een stuk afzagen”, zegt hij tegen zijn vrouw Henriëtte. Ze knikt. Ze weet het.

Lees het verhaal

De laatste bakker van Oosternieland

Alle kinderen van Oosternieland wisten het: op vrijdagmiddag moest je bij bakker Willemsen zijn. Daar, in de bakkerij op nummer 38 waar het zo lekker rook, kregen ze een stuk ‘kantkouke’. Voor niks! Vergees! Maar de kantkoek is op, de bakker overleden en zijn bakkerij tegen de vlakte, sinds die in 2015 werd opgekocht door de NAM. Over het huis van Piet Willemsen, de laatste bakker van Oosternieland.

Lees het verhaal

De burgemeestersvilla van Doodstil

Haar dood zou ook het einde van de burgemeestersvilla in Doodstil betekenen, vreesde Riekje Voorthuis. De laatste bewoonster van de monumentale woning verzon een list.

Lees het verhaal

Boerderij De Haver

Op het dak zijn werklui druk bezig om alle 35.000 dakpannen netjes te leggen. Eindelijk is het zover. De monumentale en iconische boerderij De Haver in Onderdendam wordt in oude luister hersteld.

Lees het verhaal

Een droomboerderij in Middelstum

Mariska de Lange en Marko Datema vonden hun droomhuis, een oude boerderij net buiten Middelstum. Er was één probleem, de NAM wilde het slopen.

Bekijk de video

Déjà vu voor Delfzijl-Noord

De versterkingsoperatie in Delfzijl-Noord, waar honderden woningen tegen de vlakte gaan, is begonnen. Het is niet de eerste keer dat deze kant van Delfzijl het zo zwaar voor de kiezen krijgt. Twintig jaar geleden ging de sloophamer ook al door dit gebied.

Lees het verhaal

Uitgekocht

Dit zijn de huizen in Groningen waarin bewoners vanwege de bevingsproblematiek écht niet meer wilden wonen.

Lees het verhaal