Een droom, een belofte en een slagveld in Foxhol

Het oude dorpshuis herinnerde als een van de weinige gebouwen in Foxhol aan vervlogen tijden. Dorpsbewoner Jurren Paap zag een mooie toekomst voor het karakteristieke pand.

Toen kwamen de aardbevingen.

Tekst
Maaike Wind

Fotografie
Marcel Jurian de Jong

Sloopmachines en zonnestralen.
Het klopte niet.
Jurren Paap

Wie was Gerrit Imbos?

Gerrit Imbos (1921) was een verzetsstrijder tijdens de Tweede Wereldoorlog, die zijn werk bij een scheepswerf tijdens de Meistaking in 1943 neerlegde. Samen met dertig anderen werd hij op 3 mei door de Duitsers opgehaald en voor ondervraging naar het Scholtenhuis in Groningen gebracht. Een dag later werd Gerrit samen met vier anderen bij de strokartonfabriek van Beukema in Hoogezand tegen de muur gezet en doodgeschoten. [BRON]

In het gras ligt een kluis. Hij zit op slot.

“Niemand weet wat erin zit”, zegt hij.

Dorpshuis De Klabbe in 1970. Bron: Fotograaf onbekend, Groninger Archieven

Waar is nummer 16?

Coba Lanting en Jurren Paap wonen in de oude onderwijzerswoning op nummer 18 van de Gerrit Imbosstraat. Vroeger had dit huis nummer 16. Het oude dorpshuis ernaast uit 1884 en de uitbreiding uit 1902 vormden samen nummer 14. De afgelopen decennia veranderden de gebouwen diverse keren van nummer. Nummer 16 is ergens onderweg gesneuveld.

Een beving met een kracht van 2,8 op de schaal van Richter
30
September
2014
Stond ons huis maar in Haren, grapt hij.

Maar toch, als je die oude zooi wegdenkt, zie je het gebouw door de ogen van Jurren Paap. Die prachtige grote ramen, het immens hoge plafond.

Dit kan wel iets worden. Een beetje oud, een beetje nieuw, precies waar hij zo van houdt. Hij wil er graag een stuk of drie appartementen maken. Kleintjes, geïnspireerd op de tiny houses die nu her en der opduiken.

Paap wijst naar een oude schooldeur. Lichtblauwe en groene verf bladdert van het hout. Zwarte geschilderde letters staan erop: Lokaal 4. “Die heb ik uit het oude dorpshuis gered”, zegt hij tevreden. Wat hij ermee gaat doen, weet hij nog niet, maar het ding komt ongetwijfeld ergens van pas.

Vanuit een hoek klinkt gedrup. Paap loopt er naar toe en kijkt omhoog. Uit het systeemplafond druppelt water.

“Ik zal het dak op moeten”, mompelt hij.

Buiten valt de regen inmiddels met bakken uit de lucht.

Nu wel.