De
Verhalen

Een bureaucratie die mensen sloopt
(in plaats van huizen)

Die onverstoorbare hardheid van Henk van Driel. Hard voor zichzelf, hard voor de NAM, hard voor burgemeester Rodenboog. Die hardheid valt niet direct op, omdat hij zonder uitroeptekens en zonder nadruk praat. En hij raakt niet van zijn à propos.

Lees het verhaal

Wilkemaheerd: De oude dame waar iedereen zo gek van was

Juist de wierde, die eeuwenlang voor extra veiligheid zorgde, werd de Wilkemaheerd fataal. Aardbevingen vervormen de wierde en daardoor werd de boerderij als het ware uit elkaar getrokken.

Lees het verhaal

Een droom, een belofte en een slagveld in Foxhol

Het oude dorpshuis herinnerde als een van de weinige gebouwen in Foxhol nog aan vervlogen tijden. Dorpsbewoner Jurren Paap zag een mooie toekomst voor het karakteristieke pand. Toen kwamen de aardbevingen.

Lees het verhaal

De teloorgang van molen Zeldenrust

Arnold Bosch pakt de zaag. Het is genoeg geweest. Hij heeft gepraat, gewaarschuwd, gedreigd. En er gebeurt niets. “Ik ga zelf een stuk afzagen”, zegt hij tegen zijn vrouw Henriëtte. Ze knikt. Ze weet het.

Lees het verhaal

De laatste bakker van Oosternieland

Alle kinderen van Oosternieland wisten het: op vrijdagmiddag moest je bij bakker Willemsen zijn. Daar, in de bakkerij op nummer 38 waar het zo lekker rook, kregen ze een stuk ‘kantkouke’. Voor niks! Vergees! Maar de kantkoek is op, de bakker overleden en zijn bakkerij tegen de vlakte, sinds die in 2015 werd opgekocht door de NAM. Over het huis van Piet Willemsen, de laatste bakker van Oosternieland.

Lees het verhaal